Δημοσιεύθηκε από την ΕΕ η πρόταση για τη νέα Οδηγία για την προστασία των ευρωπαϊκών υποδομών ζωτικής σημασίας η οποία μελλοντικά θα αντικαταστήσει την υφιστάμενη Ευρωπαϊκή Οδηγία 114/2008. Η νέα Οδηγία θα περιλαμβάνει πλέον 10 τομείς (ενέργεια, μεταφορές, τράπεζες, υποδομές χρηματοπιστωτικής αγοράς, υγεία, πόσιμο νερό, λύματα, ψηφιακή υποδομή, δημόσια διοίκηση και διάστημα) και θα εστιάζει στην  ενεργή ασφάλεια με έμφαση στην ανθεκτικότητα των κρίσιμων οντοτήτων (resilience of critical entities), όπως προτείνεται να χαρακτηρίζονται πλέον  οι υποδομές ζωτικού ενδιαφέροντος.

Χρησιμοποιείστε τους παρακάτω συνδέσμους για να αποκτήσετε πρόσβαση στο αντίστοιχο υλικό που αφορά τη νέα οδηγία:

Πρόταση για τη νέα Οδηγία

Παράρτημα της πρότασης Οδηγίας (περιλαμβάνει τους τομείς, υποτομείς και τύπους οντοτήτων, στους οποίους αναφέρεται η πρόταση της νέας Οδηγίας) και

Συνοδευτική Έκθεση της Εκτίμησης επιπτώσεων (Impact Assessment) (βάση αξιολόγησης των προτάσεων για τη νέα Οδηγία)

Το νέο Σχέδιο της Οδηγίας, μεταξύ άλλων, υπογραμμίζει την ανάγκη για τον προσδιορισμό των κρίσιμων οντοτήτων σε εθνικό επίπεδο, τη μελέτη της επικινδυνότητας ως προς όλους τους κινδύνους και απειλές και την ανάπτυξη σχετικών σχεδίων ανθεκτικότητας, καθώς και την υποχρέωση ενημέρωσης της αρμόδιας εθνικής αρχής σε περίπτωση διασπαστικών περιστατικών.

Το ΚΕΜΕΑ, σε συνέχεια των παραπάνω και παρά το γεγονός ότι η διαβούλευση της Ε.Ε. είναι ανοικτή σε όλους τους πολίτες, κρίνει σκόπιμο να καταγραφούν και προωθηθούν συλλογικά οι απόψεις και οι προτάσεις των εμπλεκόμενων μερών.

Για το λόγο αυτό, καλεί τους επαγγελματίες ασφάλειας και τους λειτουργούς/διαχειριστές υποδομής-οντότητας που εμπίπτουν σε έναν ή περισσότερους από τους παραπάνω δέκα τομείς, να συμμετάσχουν στη δημόσια διαβούλευση που έχει διοργανώσει και η οποία θα παραμείνει ανοιχτή έως την 31η Ιανουαρίου 2021. Η σύνθεση των σχολίων και των προτάσεων θα διανεμηθεί από το ΚΕΜΕΑ σε όλους όσους συμμετάσχουν στη Διαβούλευση.

Για περισσότερες πληροφορίες για τη νέα οδηγία ή για τη συμμετοχή σας στη διαβούλευση, παρακαλούμε στείλτε email στο Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.