Η ημερίδα πραγματοποιήθηκε στις εγκαταστάσεις του Υπουργείου Ναυτιλίας & Νησιωτικής Πολιτικής στον Πειραιά και προσκεκλημένοι ήταν 13 από τους 16 συνολικά λιμένες διεθνούς ενδιαφέροντος (κατηγορία Κ-1) της Χώρας.  Επίσης, συμμετείχαν εκπρόσωποι από το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών, τη Γενική Γραμματεία Λιμένων, Λιμενικής Πολιτικής & Ναυτιλιακών Επενδύσεων, τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, το Αρχηγείο Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ., το Αρχηγείο Πυροσβεστικού Σώματος, την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων, την Ένωση Λιμένων Ελλάδος, την Ένωση  Μαρίνων Ελλάδος, καθώς και το Εργαστήριο Υγιεινής & Επιδημιολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.
 
Στην ημερίδα αναπτύχθηκαν- εξετάστηκαν ζητήματα που σχετίζονται με την ασφάλεια των λιμενικών εγκαταστάσεων (κίνδυνοι από φυσικές-τεχνολογικές καταστροφές, ανθρωπογενείς απειλές, βιολογικές - υβριδικές απειλές κ.λπ.), ενώ το ΚΕ.ΜΕ.Α. παρουσίασε το υπό δημιουργία «Συντονιστικό Κέντρο Υποδομών Ζωτικής σημασίας», το οποίο υλοποιεί στο πλαίσιο του συγχρηματοδοτούμενου προγράμματος «Στοχευμένες Δράσεις για την Αύξηση της Προστασίας των Εθνικά Χαρακτηρισμένων Ευρωπαϊκών Υποδομών Ζωτικής Σημασίας (Ε.Υ.Ζ.Σ.)»
 
Η ημερίδα σχετίζεται με την 3η Άσκηση επί Χάρτου με την κωδική ονομασία «Ε.Υ.Ζ.Σ.3», η οποία βρίσκεται σε στάδιο σχεδιασμού και προγραμματίζεται να διεξαχθεί τον Ιανουάριο του 2020 μαζί με το ετήσιο συνέδριο του ΚΕ.ΜΕ.Α. για την προστασία των κρίσιμων υποδομών του τομέα των μεταφορών, στην Αθήνα, καθώς το KEMEA αποτελεί το εθνικό σημείο επαφής για την προστασία των Ε.Υ.Ζ.Σ. στη χώρα μας, σύμφωνα με το Π.Δ. 39/2011.
 
 1  2